Medena hiška (ang. gingerbread house) je pravi čarobni simbol božično novoletnih praznikov. Tradicija se je začela v Nemčiji v 16. stoletju, potem pa se je razširila še drugod po svetu. Še danes pa se poraja vprašanje ali je bila prej medena hiška ali popularna pravljica bratov Grimm o Janku in Metki.
Kot zanimivost – na Norveškem v mestu Bergen šole in vrtci vsako leto pomagajo izdelati pomanjšano verzijo svojega mesta, z vrtiljaki, vlaki in avtomobili – čudovito mesto je tudi na ogled (slikice boš našla na internetu).
Meni so te hiške že od nekdaj pravljične, zelo lep praznični dekor, zato sem se jo odločila narediti, pa še moji punci sta mi pomagali.
SESTAVINE ZA TESTO:
540 g cvetličnega medu
1,5 dcl tople vode
750 g pšenične univerzalne moke (za temnejše testo pol moke lahko zamenjaš z rženo moko)
25 g začimb (ingver, cimet, klinčki…)
18 g sode
1 jedilna žlica limoninega soka
SESTAVINE ZA SLADKORNI LED:
1 beljak
300g sladkorja v prahu
2 jedilni žlici limoninega soka
DEKORACIJA:
bomboni in perlice vseh vrst in oblik
RECEPT:
1. Vse suhe sestavine premešaj v skledi, dodaj mokre sestavine in zgneti v mehko testo. V kolikor je testo premokro, dodaj še moko in v kolikor je pretrdo, dodaj še malo tople vode.
2. Dobro pregnetenega razvaljaj na 5 milimetrov debeline.
3. Če ga ne boš uporabila takoj, ga zavij v prozorno folijo in daj na hladno za naslednji dan.
4. Iz kartona si naredi šablone za hiško, lahko pa z ravnilom kar direktno režeš iz testa.
Mere moje hiške so:
a) za 2 ploskvi za streho (mere:22,50 cm x 15,50 cm – na sliki so krajše, estetsko pride lepše, če je streha daljša),
b) za 2 stranici z okni (mere: 17,50 cm x 12,50 cm),
c) za sprednjo in zadnjo stranico (širina 15 cm x višina do strehe 12,50 cm x 11 cm postrani stranica za streho),
d) podlaga za hiško: moja je približno elipsaste oblike (desno zgoraj), vendar bom naredila naslednjič dosti večjo, da bo imela hiška še dvorišče,
e) okraski: smrekice, snežinke, angelčki, zvezde…
5. Medenjake peci 10 – 15 minut na 180 stopinj C, ventilacija.
6. Vmes pripravi sladkorni led. Stepaj 1 beljak in mu počasi dodajaj sladkor v prahu. Na koncu dodaj limonin sok, da dobiš gladko glazuro. Pripravljeno glazuro nadevaj v vrečko za brizganje. Ko mi zmanjka sladkornega ledu si ga rajši naredim še 1x, da se mi vmes ne suši.
7. Ohlajene medenjake začni sestavljati skupaj – lepiš jih s sladkornim ledom. Meni je lažje, da stranice hiše najprej okrasim, posušim in nato šele sestavim hiško. Ker je sladkorni led na začetku še mehak, si pomagam z zobotrebci, da mi stranice ne lezejo narazen. Previdno ga zapičim čez dve stranici, da trdno stojita skupaj.
8. Jaz ponavadi prvi dan naredim testo in spečem dele hiške. Drugi dan krasim stranice in zlepim vse razen strehe. Tretji dan pa dodam streho, ki jo tudi okrasim in dokončam še preostale detajle.
9. Uživaj v kreiranju svoje čarobne hiške! Ne rabi biti popolna, pomembno je, da se zabavaš zraven 🙂
Melita